Смятам да предложа и предполагам, че ще срещна подкрепа за превръщането

...
Смятам да предложа и предполагам, че ще срещна подкрепа за превръщането
Коментари Харесай

Горанов призна за неефективна работа на Комисията по хазарта

„ Смятам да предложа и допускам, че ще срещна подкрепа за превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган. Очевидно и първичните разбори са такива – комисията позволява спорни решения през годините, което демонстрира, че има насъбрани неточности в нейната работа и би трябвало да бъдат изправени “.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във връзка законопроекта на НФСБ, който планува ликвидацията на частните
лотарии и даването на този тип хазарт само на държавния Български състезателен тотализатор.

В коридорите на Народното събрание финансовият министър заяви пред публицисти, че до месец Държавната комисия по
хазарта ще бъде преструктурирана в едноличен орган, който да се назначава или от държавното управление, или от финансовия министър. В момента тя била групов орган и отговорността се размивала, изясни Горанов.

В момента комисията се ревизира от Държавния финансов надзор и спецпрокуратурата поради скандално занижени такси за
хазартна активност, които частните уредници на лотарийни игри заплащат, за разлика от държавното тотото. По данни в медиите става дума за 250 млн. лева загуба за хазната за последните 5 години.

По мотив срещата при премиера, на която е разискван законопроекта на НФСБ, Горанов сподели: " Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта, че сходна смяна ще обезпечи спомагателен запас за спорта. Ако сегашният пазарен дял на сходен вид
хазарт, приказваме за лотариите, ще концентрира върху държавното сдружение, би трябвало в пъти да се усилят постъпленията. Българският състезателен тотализатор с изключение на налозите, които заплаща към страната, финансира с значителен % от постъпленията си българския спорт с прехвърляния към Министерство на младежта и спорта “.

Горанов прояви угриженост и от социалния ефект от разрастващия се
хазарт с моментните игри с триене на талони. „ В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно, тъй като при хазарта разноските за едни са доходи за други. Свидетели сме по какъв начин с последните си левчета, изключително на бензиностанции прави доста фрапиращо усещане, зареждат гориво за 10 лв. и за 20 лв. купуват хазарт “, добави министърът.

Той удостовери, че по-голямата част от европейския опит е сходен. „ Опитът, който сега изследваме, с цел да си изградим дефинитивно позиция демонстрира, че в много страни е открит за този вид игри цялостен държавен монопол. Не виждам спънка това дружество, което и сега провежда
лотарии, да може да развие потенциала си. То има и много териториални звена. Знаем Българският състезателен тотализатор провежда цифрови игри, има териториални поделения, доста пунктове. Не виждам спънка той да може да предложи сходно покритие на този тип игра “, сподели още министърът.

Според него, в случай че някой е обезпокоен, ще внушава, че се приказва за национализация, само че точният термин е монопол.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР